Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26 Oca 2015

Regli Döneminde Anne Sütünün Tadı ve İçeriği...


Derler ki;  Günde en az 5 kez 10 dakika emziren anne uzun süre regli olmaz. Elbette her bünye farklıdır ama anne sütü verdiği süre boyunca -ki 2 seneyi bulabilmektedir- hiç regli olmayan kadınlar var. Doğum sonrası hemen olanlarda var. Her iki durumda normal ve hormonaldir.

Bazı anneler regli döneminde bebeğe anne sütü vermeye devam edip edemeyeceklerini merak ediyorlar. Regli döneminde bebeği emzirmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Hormonal düzen hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Luteinize hormonu; yumurtalıkları etkileyen, yumurtalıklarda bulunan foliküllerin büyümesini sağlayan bir hormondur. Yumurtanız çatlamadan hemen önce ve çatladığı zaman en yüksek seviyededir.
Prolaktin hormonu ise; gebelik ve özellikle emzirme döneminde salgısı artan ve süt yapımından sorumlu hormondur.
Prolaktin süt hormonu ise fazla salındığı durumlarda yumurtlamayı engeller.
Anneler bebeklere ek gıdalara başlayıp, bebeklerine verdikleri anne sütü miktarı değişmeye başaldıkça , annedeki prolaktin seviyesinde değişmeler olur. Buna bağlı yumurtlama üzerindeki baskı kalkmaya başlar ve anne adet olabilir.
Ama bu, sütün tamamen kesilmesi, bebeği emzirememek demek değildir. Prolaktin kadınlarda hep vardır. Siz bebeğinizi emzirdikçe bu hormonun miktarı artar, oksitosinle beraber anne sütü gelir.

Oksitosin ise prolaktin sayesinde üretilen sütü, annenin süt kanalları yoluyla bebeğin emmesi akabinde süt salınımını sağlayan hormondur. Bu hormon özellikle annenin stres düzeyi ile alakalı olup, anne sütünü verdikçe salınan, anneyi hem mutlu yapan hem de yorgunluğunu alan bir hormondur. .

Ben de uzun süre regli olmayanlardanım. Uzun bir aradan sonra elbette çok garip karşıladım bu durumu. Derken buna da alıştık vücut normale döndü. Hem hala süt yapıyor hem yumurta üretiyor.

Anne sütü mucizevi bir sıvı. Bebeğin ihtiyacına ve birçok faktöre göre içeriği ve tadı değişiyor. Emzirmenin önemi tartışılmaz ama bazen anneler çeşitli nedenlerden dolayı emzirmeyi sonlandırmak zorunda kalıyorlar. Özellikle bebeğim artık emmiyor , kafasını çeviriyor, emmeyi bıraktı diye söylediklerini sizde duymuşsunuzdur.

Bu şikayetler özellikle bebek 5-6 aylıkken başlayabiliyor ve anneler emzirmeyi bırakabiliyorlar. Bebek ek gıdaya da başlamış olduğundan çok sorun etmiyorlar ama bebeğin temel besini 1 yaşına kadar anne sütüdür. Okuduğum ve tecrübe ettiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Ek gıdalara geçişle birlikte bebeğin emmesi azalmaktadır ve sonuçta yukarıda bahsettiğim hormonal durum nedeniyle anne de regli olmaya başlar. Hormonların etkisiyle sütün tadı özellikle 2 gün gibi bir süre değişmektedir ve bazı bebekler bu tadı beğenmediğinden emmek istemezler. Bu durum regli dönemi boyunca da devam edebilmektedir. Pes etmeyip bebeği emzirmeye devam etmek gerekli. Süreç sonunda bebeğin emmesi de normale dönmektedir.

Ben oğlumda bu durumu yaşadım ve yaşıyorum. Okuduğum ve bilgi sahibi olduğumdan garip karşılamadım. Sonrasında normale dönüyoruz. Regli olduğunuz da bebeğim emmiyor diye lütfen memeyi bırakmayın ,sürekli teklif edin ,olmazsa bir kaç gün sütünüzü sağıp dökün. Sonrasında herşey normale dönüyor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 yorum: