Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

6 Mar 2014

Uyku eğitimi 1...


Bir bebek sahibi olmak harika birşey... bir süre sonra biz eşimle bu bebek olmadan önce ne yapıyormuşuz demeye başlıyorsunuz. eve neşe geliyor. ama bir süre sonra uykuuzluk sizi bezdirebilir. gecede 10 kere kalkabilir bebeğiniz. hepsi böyle değil tabii ki. bazıları doğuştan uykucu oluyor ve annelerini hiç yormuyorlar. ama bebeklerin geneli uyku ile ilgili müdahaleye ihtiyaç duyuyor. çünkü bebekler uykuya dalmayı bilmiyorlar, deliksiz gece boyu uyuyamıyorlar. bu herkes için sorunmu? 10 kere uyansada sürekli emzirsemde birlikte uyurum bundan şikayetçi değilim diyorsanız ortada bir sorun yoktur. uyku eğitimine ihtiyacınızda yoktur.bulunduğu durumdan şikayetçi olanlara yazıyorum.

bu bir eğitim. uyumayı bilmeyen bebeğinize uykuya nasıl dalacağını öğretiyorsunuz. bazı bebekler uykuya geçerken sallasanızda emzirsenizde ağlarlar. bu eğitimi verirkende ağlıyorlar. bu normaldir. sizi gaddar anne yapmaz. durumunuzdan memnunsanız buna ihtiyacınız yoktur. mevcut durumdan bunaldıysanız yöntemleri sizin için paylaşacağım.

bebek nasıl uyursa hfif uyku döngüsünden derin uykuya geçemediyse v uyandıysa yine o ortamı ister. memede uyuduysa meme sallandıysa sallanmak ister. tüm bu eğitimler bebeğe yatağında kendi kendine uyumayı öğretir. tüm bunlar için öncelikle;

    rutin oluşturulmalı;

tüm uyku eğitimlerinde öncelikli şey rutin oluşturmak. uyku saati yaklaştığında bebek sakinleşmeli. ılık bir banyo masaj beslenme şeklinde. kucağınızda gevşeyen bebeğe her akşam aynı sözleri söyleyin "şimdi uyuyacağız bebeğim" gibi.

bu rutin bir süre sonra bebeğin şartlanmasını sağlayacak ve bunlar yapılınca uyuması gerektiğini anlayacak.

ayrıca tüm kaynaklar uyku eğitimine akşam uykusu ile başlanmasını önerir.

richard ferber- kontrollü ağlatma;

yöntem ağlatma yöntemi olarak bilinsede memede sallanrak uyumaya alışmış bir bebeğe bunun dışında uyumayı öğretmek her türlü ağlamasına neden olacaktır. bu yönteme göre;

- uyku rutini sonrası bebeğinizi öpün iyigeceler dileyin ve henüz uyanıkken yatağına koyun odadan çıkın.

- tabiiki bir süre sonra bebeğinizin ağlamaya başlayacaktır. kendinize bir minimum ve birde maksimum süre belirleyin. örneğin 3 dakika ve 15 dakika şeklinde.

- 3 dak. sonunda odaya girin. kucağınıza almadan yumuşak bir sesle  bebeğiniizn ellerini tıtarak sırtını sıvazlayarak sakinleştirmeye çalışın. çok fazla vakit geçirmeden odadan ayrılın.

- bu defa bekleme sürenizi biraz daha arttırın örneğin 4 dak. sonra tekrar yanına gidin ve aynı şeyleri yapın ve odadan çıkın.

- 5.dak sonra girin ve yine aynı işlemleri yapın.

- belirlediğiniz maksimum süreye ulaşırsanız bundan sonra hep 15 dakikada girin ve aynı şeyleri yapmaya devam edin. bunları bebeğiniz uyuyana kadar dtekrar edin.

- genellikle ikinci gece daha fazla direnç gösterirler. 30 dakika olur 40 dakika. uyuyana  kadar devam edeceksiniz. pes etmek yok. kararlı olmalısınız aksi takdirde bebeğe yanlış mesaj vermiş oluyorsunuz.

- genellikle üçüncü gece çok kısa sürede uykuya geçmiş olurlar.

bu yönteme karşı çıkan çok var. gerçekten ciddi sabır ve irade gerektiren bir yöntem.aslında tüm uyku eğitimleri zor. bebeğiniz ağlarken buna dayanmak kolay değil. bu nedenle eşinizden evdeki büyüklerden destek almalısınız. ferber e göre bebklerin büyük çoğunluğu 3-4 gün içerisinde deliksiz uyumayı öğreniyorlar.

tracy hogg- yatır kaldır;

bu yöntemde bebeği ferber gibi ağlatmaya bırakmıyorsunuz ama yinede bebek ağlıyor.

- bebeği rutinden sonra yine öpüp iyi geceler dileyip yatağına koyuyorsunuz. bbek tabiiki yine ağlıyor. öncelikle yatakta sırtına vurarak şşşşt diyorsunuz sakinleşmezse kucağınıza alıyorsunuz ve sustuğu anda yerine koyuyorsunuz.

- uyuyana kadar yatır kaldıra devam ediyorsunuz. kucağınızda sallamıyorsunuz ve kucağınızda uykuya dalmasına izin vermiyorsunuz.

5 kerede yapabilirsiniz 60 kerede. yine her akşam sayısı azaklack şekilde devam edecek. kararlı olmak burada da önemli. yine 3-4 günde eğitimde başarı sağlamış olacaksınız ama bu durum tabiiki bebeğe bağlı. bebek ağlarken yanında duruyorsunuz kısmen daha kolay ve dayanılır görünüyor ancak yinede hiç kolay değil.

kim west- kontrollü ağlatma;

bu yöntem 6 aydan büyük bebekler için uygun. ferber içinde 6 ayı işaret ederler. hogg yöntemini 3 aydan itibaren kullanabilirsiniz.

- uyku rutininden sonra bebeği uykulu ancak uyanık şekilde yatağına bırakıyorsunuz. bebeğin beşiğinin yanına bir sandalye koyup oturuyorsunuz.

- bebeğin ağlamasın afırsat vermeden bebek yatağındayken sevin okşayın. uykuya dalar gibi olursa bu hareketleri azaltıyorsunuz.

- bebek size değil siz bebeğinize dokunun. örneğin elinizi tutarak uykuya dalarsa bunu hep ister.

- eğer bebek çok ağlarsa kucağınıza alıp sakinleşene kadar tutuyorsunuz. sonrasında öpüp yine yatağa yatırıyorsunuz.

- ilk 3 gün bebeğiniz uykuya geçene kadar yatağın başında oturun. gece uyanmalarında da aynı şeyi yapıyorsunuz.

- her 3 günde bir sandalyeyi yatağından biraz uzağa götürün.

- böylece birkaç gün sonra odanın dışına çıkmış oluyorsunuz. bebeğiniz sizi göremiyor sadece sesinizi duyuyor. çok ağlarsa gidip yine kucağınıza alıyorsunuz ve sakinleştiriyorsunuz.

- birkaç hafta sonra bebeğinizi yatağına yatırıp odadan çıkacaksınız.

bu yöntemde sonuç geç alınıyor ama bebeğini ağlatmak istemeyenler için en ideal yöntem bu. yine sabır ve kararlılık gerekiyor.

tüm bu yöntemlerden birini bebeğinize ve yaşantınıza göre seçmeniz gerekiyor. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder